Circulair Ondernemerschap

Wat is circulair ondernemerschap? Circulair ondernemerschap is het ondernemen in de nieuwe economie, waarbij grondstoffen, materialen, producten en energie zo worden vervaardigd, gebruikt en verwerkt dat niet alleen onze generatie maar ook toekomstige generaties in behoeftes kunnen blijven voorzien, op een duurzame wijze.

Roestug is druk bezig om circulair ondernemerschap waar te maken. Een circulaire onderneming zorgt ervoor dat de cirkel van energie, grondstoffen en arbeid rond blijft, en zo niets verloren gaat. Het is op het moment nog erg moeilijk om 100% circulair te zijn, echter worden wij door onze grondstof (de weesfiets) in staat gestelt om hier nu al in de buurt te komen. Hier zie je hoe we het tot nu toe doen en waar we nog aan werken. We berekenen het percentage circulariteit o.b.v. gewicht.

KIJK VERDER!

De circulaire concepten van Roestug


De Weesfiets

Hiermee begint het bij Roestug. Weesfietsen komen via ons netwerk of vanuit de Gemeente Zwolle (AFAC) bij Roestug terecht voor een tweede leven. Tot nu toe kunnen we ongeveer 75% van deze berg fietsen verwerken in de onderstaande categorieën. Helaas hebben we nog niet voor alle overgebleven materialen een bestemming, dit is zo’n 20% van het hele proces. Het vervoer van de weesfietsen (van de oude eigenaar of de gemeente naar Roestug) is ook nog niet circulair (5%). De volgende stap is namelijk vervoer via de fiets of bijv. een elektrische bus op hernieuwbare energie.

75% circulair

De Frankenstein Fiets

De Frankenstein Fiets is de fiets die is herrezen uit de hoop weesfietsen, met dank aan donor onderdelen van deze weesfietsen. We schatten de circulariteit nu op 95%. We zijn er bijna! De reparatie van deze fietsen gebeurt met bio-based smeermiddelen en donoronderdelen van andere weesfietsen. Waarom niet 100%? We hebben licht nodig, stroom voor het pinapparaat waar jij je fiets mee afrekent en koffie uit een machine die waarschijnlijk niet circulair is geproduceerd. Daarnaast moeten we helaas vaak banden, verlichting en het slot nieuw monteren. Nog altijd iets te verbeteren dus!

> 85% circulair

Designproducten

De productlijn helpt ons om een deel van de niet-bruibare materialen een nieuwe bestemming te geven. Voornamelijk binnen- en buitenbanden, tandwielen en krenks (die nou eenmaal slijten) kennen verschillende bestemmingen. Om sleutelhangers, armbanden, broekriemen en meer te maken (die de consument ook daadwerkelijk wil kopen) voegen we hier fournituren aan toe. We hebben de regel dat een product uit minstens 50% gebruikte materialen moet bestaand. En dan hopen we dat je de duurzame klok van Roestug koopt, en niet de splinternieuwe klok van de Action! Om de circulariteit te verhogen blijven we zoeken naar mogelijkheden om de toegevoegde onderdelen ook gebruikt in te kopen, of duurzame en/of recyclebare onderdelen in te kopen.

> 50% circulair

De Roestug Bike

De Roestug Bike is de zelfontwikkelde stadsfiets van Roestug. Geschikt voor iedereen die geen elektrische aandrijving nodig heeft. Deze fiets kenmerkt zich door een gerecyceld frame, afkomstig van de weesfietsen. Verder is de fiets aangekleed met onderdelen die goed te repareren of te vervangen zijn. Dit is een product dat we blijven ontwikkelen om de circulariteit te verhogen. Een ding is zeker, de Roestug Bike zul je niet snel achterlaten!

> 50% circulair

Fietsreparatie

Dankzij alle donoronderdelen hebben we vrijwel alle benodigde onderdelen in huis. We repareren en onderhouden met bio-based middelen en gebruiken voornamelijk handgereedschap. In het uitzonderlijke geval dat we toch iets nieuw moeten bestellen hoor je het meteen, en kiezen we voor de duurzame en/of recyclebare optie.

Nog beter, bij Roestug kun je in de open fietswerkplaats je eigen fiets repareren en zelf ondervinden hoe het is om niet een nieuwe fiets te kopen maar je fiets 'als nieuw' te maken. Alles onder begeleiding natuurlijk!

> 80% circulair

Partners & leveranciers

Natuurlijk kunnen we het niet alleen, en hebben we partners en leveranciers nodig voor het werk dat we leveren. Vaak zien we dat ook onze partners en leveranciers bezig zijn met verduurzamen, of een bepaalde kring sluiten. Zo heeft onze parnter voor fietsonderdelen steeds meer aanbod in recyclebare en bio-based materialen en wordt bezorging aangepast voor minder brandstofverbruik. We gebruiken 'groene stroom' maar kunnen de productie van ons koffiezetapparaat nog niet volledig achterhalen. De bonen die we gebruiken natuurlijk wel, daarom vind je bij Roestug alleen BIO producten met de nodige keurmerken.


Circulariteit onbekend

We delen onze ervaring

Ben je benieuwd naar ons verhaal, onze ervaringen en belangrijke lessen voor circulair ondernemerschap? Wij delen dit graag, tijdens gastlessen, lezingen of workshops voor uiteenlopende doelgroepen. Neem gerust contact op per telefoon of mail!

Veelgestelde vragen


Waarom zijn jullie niet 100% circulair?

Helaas kunnen wij nog geen 100% circulariteit beloven. Dit zit hem in bepaalde gereedschappen en onderdelen die wij nog niet volledig kunnen hergebruiken of recyclen (ook wij hebben nog wat restafval). Dit overlapt ook met een aantal leveranciers waarvan wij afhankelijk zijn, zoals onze elektriciteit en gasvoorziening (ondanks ons groene contract kunnen we dit niet garanderen) en bepaalde onderhoudsmiddelen voor de werkplaats en haar machines. Ook voor de fietsen en producten moeten wij soms nieuwe onderdelen gebruiken om het te kunnen verkopen en veiligheid te garanderen. Wel nemen wij verantwoordelijkheid over alles wat je bij Roestug afneemt, elk product en elke fiets heeft 5% statiegeld na inlevering. Wij zorgen ervoor dat het op een goede manier wordt verwerkt.

Je kunt het toch gewoon houden bij tweede hands onderdelen, waarom doen jullie dit niet?

100% circulariteit is het streven, maar wel gepaard met een financiëel gezond bedrijf. We zijn helaas niet in staat om die twee nu al volledig te combineren. Onze klanten verwachten niet alleen duurzame, circulaire en milieubewuste keuzes van ons, maar ook kwaliteit waarvoor ze betalen.

Wat is jullie grootste concessie geweest m.b.t. circulariteit?

In het begin wilden we helemaal niets nieuw inkopen, dus ook geen verlichting en banden voor fietsen die weer de weg op moesten. Echter kwamen fietsen hierdoor sneller terug en gingen binnenbanden sneller lek. Sindsdien kopen we banden en verlichting vaak nieuw in, om de fiets een langer leven te geven.

Hoelang hebben jullie nog nodig om 100% circulair te worden?

Het is moeilijk te zeggen hoelang wij nog nodig hebben voor 100% circulariteit. We streven ernaar om elk jaar een stap dichterbij de 100% te komen, echter blijven we afhankelijk van onze financiële draagkracht en onze leveranciers & partners. Mocht je ideeën hebben voor de volgende stap horen we het natuurlijk graag!

Waarom verkopen jullie niet gewoon fietsen van goede kwaliteit die lang mee gaan?

Die verkopen we, alleen niet nieuw. Wij geloven in de kwaliteit van de materialen waarmee we werken. Staal kan honderden jaren mee, mits het goed onderhouden wordt. Nieuwe "duurzame" fietsen zijn vaak gemaakt van aluminium, goed te recyclen maar ontzettend milieubelastend in de productie. Daarom gebruiken wij liever de materialen die al klaarliggen!

Kan ik jullie werk ergens bekijken?

Kom gerust langs bij één van de Roestug locaties, of bezoek een winkel waar onze producten liggen.

0+
Weesfietsen geadopteerd
0+
kg CO2-uitstoot vermeden
0+
Workshops georganiseerd
× Chat

Stay tuned!

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van Roeestug en ontvang leuke acties en kortingen!

"*" geeft vereiste velden aan