Het verhaal van Roestug
Roestug is een startup met 3 grondleggers; Bram Vreugdenhil, Gerke Slotboom & Hermen Fikse. Met dit groepje, respectievelijk fietsenmakende sociale wetenschapper, industrieel productontwerpende DJ & politiek actieve marketeer die nog milieukunde studeert, zijn we op weg naar een circulair fietsbedrijf, die weesfietsen een tweede kans biedt.
LEES HET VERHAAL!
The beginning
Bram: “In Nederland zijn er meer fietsen dan fietsers. Waarom zijn er dan nog steeds nieuwe fietsen nodig? Ik ben ervan overtuigd dat je van twintig ongebruikte en kapotte weesfietsen, minstens tien unieke ‘Frankenstein-fietsen’ kunt maken.” Alle onderdelen zijn er al, alleen nog niet op de juiste plek. Daarom krijgt elke weesfiets bij Roestug kans op een tweede ronde. Zo willen de mannen van Roestug een bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire economie.
Bijna elke grote gemeente in Nederland kent het probleem: overvolle fietsenstallingen door een overschot aan weesfietsen. Fietsen die door hun eigenaar zijn achtergelaten omdat een ingewikkelde reparatie meer kost dan de inkoopprijs van een goedkope nieuwe fiets. Met andere woorden: de fiets is een wegwerpproduct geworden. Hoe maken we van de fiets (weer) een circulair product? Deze vraag markeert het begin van Roestug en het einde komt pas in zicht als het fenomeen weesfiets volledig is verdwenen.
Maar hoe doe je dat, circulair ondernemen? Hoe haal je economische waarde uit afgedankt materiaal? Roestug hanteert daarvoor een tweevoudige strategie: opruimen (genezen) en herontwerpen (voorkomen). Fiets-‘afval’ wordt bij Roestug omgevormd tot grondstof voor Frankenstein fietsen. Van de donor onderdelen, die van verschillende fietswrakken afkomen, wordt vervolgens een nieuwe fiets tot leven gewekt. Zelfs versleten onderdelen die niet hergebruikt kunnen worden, zoals buitenbanden, krijgen bij Roestug een tweede leven als broekriem of sleutelhanger. Opgeruimd staat netjes!
Heeft Roestug zijn missie volbracht als alle weesfietsen zijn opgeruimd? Nee, dan begint het pas. Opruimen alleen gaat het probleem -weesfiets- niet oplossen. Sterker nog, het is dweilen met de kraan open omdat er elk jaar meer fietsen worden verweesd dan door Roestug verwerkt. Nog sterker, zelfs Frankenstein-Fietsen raken soms van hun eigenaar vervreemd. Daarom zit er op elk product van Roestug 5% statiegeld. Hiermee worden consumenten aangemoedigd om producten aan het eind van de levenscyclus terug te brengen.
Helaas kan niet alles zo gemakkelijk hergebruikt of (up-)gerecycled worden. Vooral voor de plastics op een fiets, zoals kettingkasten en jasbeschermers, is het moeilijk om direct een nieuwe toepassing te vinden. Daarom wordt het bij Roestug vermalen en opgehaspeld als filament voor 3D printers.
Gelukkig zijn er ook onderdelen op een fiets die heel goed gerecycled kunnen worden, zoals binnenbanden. Helaas belanden de meeste binnenbanden in Zwolle alsnog bij het restafval. Om daar verandering in te brengen werkt Roestug nauw samen met het Circulair Rubber Platform en Waardering om alle banden van Zwolle te recyclen.
Roestug is aan het typen...
Stap voor stap
De aanpak is praktisch. Hermen: “We kijken per stap wat er nodig is en hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. Nu de weesfietsen en fietsonderdelen in zicht zijn, is het zaak om te kijken hoe de fiets het beste de markt op kan”. Wordt het een huurfiets of een fiets die je kunt kopen of misschien allebei? Ook wordt er al verder vooruit gekeken. Zo is het maken van een Roestug-fiets enorm arbeidsintensief. Om te kunnen groeien zou een ‘klein leger’ van fietsenmakers nodig zijn. Volgens Bram, die is afgestudeerd als sociaal wetenschapper, is dat eerder een voordeel dan een nadeel. Bram: “Fietsen opknappen is geen rocket science, je hebt gewoon een goed stel handen en de juist mentaliteit nodig.” Roestug wil daarom in de toekomst graag werken met zowel vaklieden als stagiairs en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Lege prullenbak
In de werkplaats geldt het principe van de lege prullenbak. Met Roestug hopen Gerke, Hermen en Bram het duurzaamheidsnetwerk in Zwolle te versterken. Bram: ‘We willen niet concurreren, maar effect sorteren’. Hermen: “Eigenlijk is er voor elk onderdeel wel een nieuw leven mogelijk. Als het niet bij Roestug is, dan wel bij een andere ondernemer in regio Zwolle.”
Weesfietsen geadopteerd
kg CO2-uitstoot vermeden
Workshops georganiseerd
Onze contactinformatie
Wij zijn bereikbaar via de volgende gegevens.
Openingstijden
Ma: Gesloten
Di: 10:00 – 18:00
Wo: 10:00 – 18:00
Do: 10:00 – 18:00
Vr: 10:00 – 18:00
Za: 10:00 – 16:00
Zo: Gesloten
Heb je een vraag? Stuur ons een bericht!
Contact Informatie:
Adres:
Popovstraat 20-31, 8013 RK Zwolle
Telefoon:
+31 6 20 87 74 91
Email:
info@roestug.nl